Nauwkeurig besnijden een makkie

HOORN – ‘Ik vind het onbegrijpelijk dat deze roller niet bij de Nederlandse schilder bekend is. Een ideaal ding’, vertelt Danny Wilmans van het gelijknamige Schildersbedrijf Wilmans in Hoorn. Zijn enthousiasme heeft zich vertaald naar een nieuw bedrijf: Linomat Nederland. ‘Iedereen kan bij mij terecht, de groothandel, het schildersbedrijf, voor één roller, of meerdere. Zeg het maar.’

Danny Wilmans laat linomat roller zien. De afdekplaatjes met zwarte penseel-haartjes zijn ietsjes teruggeklapt.

‘Je kent die situaties wel’, vertelt Wilmans, ‘Een gespoten plafond.

Probeer dan maar eens strak in de hoek te besnijden om een mooie nauwkeurige kleurscheiding aan te brengen. Afplakken lukt dan nauwelijks; of je verf loopt door. Met de Linomat-roller is dat een fluitje van een cent.’Wilmans kwam de roller twee jaar geleden toevallig bij een groothandel tegen. ‘Ik was aan het werk bij een pas gespoten plafond en wand, een binnenklus. Eens proberen dacht ik. Ik was werkelijk verbaasd. Je bespaart tijd en je hebt sowieso geen tape nodig.’In dit geval niet het gladde praatje:

‘ik gebruik hem zelf ook, meneer’. Wilmans is zelf schilder, ziet de voordelen, wil die graag met andere schilders delen én ziet toekomst voor de Linomat-rollers in Nederland, en ver daarbuiten.

Het van oorsprong Duits product is ongeveer 40 jaar geleden ontwikkeld. De speciale roller heeft dezelfde werking als een normale vachtroller maar heeft als extra een wegklapbaar afdekplaatje aan de zijkant. Nadat de roller in de verf is gedoopt en uitgerold komt de werking van het afdekplaatje tot zijn recht. Dit plaatje bevat twee rijen kleine korte varkenspenseelhaartjes. Wanneer het afdekplaatje eenmaal is teruggeklapt tegen de roller, op zijn plaats gehouden door een uitsparing in de roller, nemen deze penseelhaartjes de uitgerolde verf mee en trekken vervolgens een strakke afscheiding in een hoek.

’ Wilmans weet uit ervaring dat de roller met afdekplaatje na het uit-wassen zeker vier werken mee gaat. Duur? ‘Wat is duur. Duurder dan een gewone roller, ja. Maar goedkoop bij normaal gebruik en spotgoedkoop door de besparing van veel tijd. Die investering haal je direct terug uit je uurloon.’Linomat levert de roller als een complete set met een 5.5 mm afdekplaatje.

Ook is Wilmans in overleg over de levering van een 2k-roller. Hoe kinderlijk eenvoudig de roller zich laat hanteren, laat een filmpje

Linomat video

Bron: Schildersvak